Przepis na te pierogi dostałam od przyjaciela. Jednym można się naprawdę najeść
My Polacy uwielbiamy pierogi i między innymi z nich słynie nasza kuchnia. Jednak jak się okazuje, pierogi to nie tylko nasza specjalność. Robi się je też w innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej, a także w niektórych regionach Azji i Ameryki Północnej. Noszą różne nazwy i robi się je nieco inaczej, ale podstawą wciąż pozostaje ciasto i farsz. Mój przyjaciel ostatnio namówił mnie do przyrządzenia czebureków – dużych, smażonych pierogów charakterystycznych dla kuchni tatarskiej. Dałam się przekonać i przyznam, że było warto. Pyszny, oryginalny obiad zrobiliśmy raz-dwa.
Czym nadziewa się czebureki?
Czebureki to duże pierogi w kształcie półksiężyca, które zwykle smaży się na głębokim oleju. Dzięki temu są chrupiące na zewnątrz, a w środku skrywają soczysty, pożywny farsz. Ich nadzienie robi się zwykle z mięsa wołowego, baraniego lub jagnięcego. Można też jednak sięgnąć po mięso drobiowe lub mieszankę mięs. Mięso miesza się z posiekaną cebulą, czosnkiem i przyprawami, np. papryką, kolendrą, kminkiem. Jednak można też przygotować czebureki w wersji wegetariańskiej, np. z farszem warzywnym (dobrze sprawdza się farsz z kapusty czy ziemniaków) lub serowym.
Jak zrobić czebureki?
Choć tradycyjne czebureki mogą mieć wielkość nawet dwóch dłoni, to oczywiście możecie je zmniejszyć, chociażby dla wygody smażenia.
Przepis: Czebureki
Tatarskie, smażone pierogi z mięsnym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- tatarska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 6 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
Na farsz:
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka majeranku
- ostra mielona papryka
- 1/3 szklanki bulionu lub kefiru
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZagotuj wodę z masłem i solą. Wsyp do niego 2/3 mąki, wymieszaj, wystudź. Do ciasta dodaj jajko i pozostałą mąkę, wyrób gładkie ciasto. Włóż je na pół godziny do lodówki.
- Przygotowanie farszuDo mielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wsyp też posiekaną natkę pietruszki oraz majeranek, wlej bulion, wyrób masę. Dopraw ją papryką, solą i pieprzem.
- Przygotowanie i smażenie pierogówZ ciasta odrywaj większe kawałki. Rozwałkowuj je na cienkie, okrągłe placki, kładź na nich po 2-3 łyżki farszu, składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi pierogów. Czebureki smaż na średnio rozgrzanym oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony.
Wskazówka: Do ciasta na czebureki można też dodać 1 łyżkę spirytusu. Wtedy pierogi wchłoną nieco mniej tłuszczu. Po zdjęciu z patelni warto je osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Jak podać czebureki?
Czebureki jada się gorące. Można je podać na obiad lub przekąskę. Wszystko zależy od tego, w jakiej ilości się je zaserwuje i z jakimi dodatkami. Czebureki w krajach azjatyckim są popularną przekąską uliczną. Podaje się je wtedy ze śmietaną, jogurtem, sosem czosnkowym czy zieloną cebulką. W porze lunchu i obiadu czebureki można zjeść z surówką lub sałatką, a także z dodatkiem sosu.